phone
Вийти

Юристи пояснили, яку сільгоспземлю можуть придбати юридичні особи до 2024 року

Листопад 24, 2021
Юристи пояснили, яку сільгоспземлю можуть придбати юридичні особи до 2024 року

У перехідних положеннях Земельного кодексу чітко вказано, що ділянки для ведення товарного сільськогосподарського товаровиробництва, ділянки виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства (розпайована земля), а також земельні частки (паї) (тобто, несформовані ділянки за сертифікатами, де є умовні гектари) юридичні особи з українською структурою власності зможуть набувати у власність з 1 січня 2024 року. 

Про це розповів адвокат Віталій Соловей, передає liga.net.

«Проте, це не вся сільськогосподарська земля. Є ще ділянки з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, які громадяни набули в порядку безоплатної приватизації на підставі ст.121 Земельного кодексу, фермерська земля, землі садівництва. Досвід співпраці з нотаріусами демонструє, що будь-які неоднозначні нюанси слід завчасно уточнювати або в Мін'юсті або в Держгеокадастрі», — зазначив адвокат. 

За його словами, забороняється купівля-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають в приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. 

Заборони на придбання юридичними особами інших земельних ділянок сільськогосподарського призначення закон не встановлює. 

«Щодо фермерської землі, Держгеокадастр підтверджує, що ділянки для ведення фермерського господарства можуть використовуватися юридичними особами на праві власності, провівши аналогію з орендою. Однак, прямої відповіді щодо можливості набуття у власність українськими юридичними особами із українською структурою власності земельних ділянок із цільовим призначенням для ведення фермерського господарства, в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 р. Держгеокадастр не надає», — додав Юрій Соколов.

Можна передбачити, додав він, що «заборони на придбання юридичними особами інших земельних ділянок сільськогосподарського призначення закон не встановлює», а отже і «приватизоване» осг, і ділянки для ведення фермерського господарства українська юридична особа може купити в період з 1 липня 2021 по 31 грудня 2023 р., і заборони на використання юридичними особами фермерської землі на праві власності немає.