phone
Вийти

Затверджено нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок

Листопад 04, 2021
Затверджено нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок

Вчора КМУ затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Ця методика застосовуватиметься до всіх видів земельних ділянок включаючи землі сільськогосподарського призначення. 

Методика набуває чинності наприкінці 2021 року.

Нова методика передбачає коефіцієнти, що характеризують регіональні та зональні фактори місцерозташування земельної ділянки, особливості використання земельної ділянки за основним цільовим призначенням, належність земельної ділянки до певної категорії земель, а також індексацію нормативної грошової оцінки земель за період від затвердження нормативу капіталізованого рентного доходу до дати проведення оцінки.

Згідно з прийнятим документом передбачено визначення вартості землі як добутку площі земельної ділянки на норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, а також п'яти коефіцієнтів, що характеризують регіональні та зональні фактори місцеположення земельної ділянки, цільове призначення з/д, належність з/д до певної категорії земель, а також індексацію нормативної грошової оцінки земель за період від затвердження нормативу капіталізованого рентного доходу до дати проведення оцінки.

Відтепер НГО визначатиметься так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу. 

Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місцерозташування, – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО. 

Читайте також: Вартість оренди землі залежить від регіону, якості та конкурентного середовища між фермерами — експерт