phone
Вийти

Тіньова оренда сільськогосподарських земель в Україні складає 70 млрд грн

Березень 18, 2020
Тіньова оренда сільськогосподарських земель в Україні складає 70 млрд грн

Обсяг тіньової оренди земель сільськогосподарського призначення складає за оцінками експертів 20-70 млрд грн при недоотриманні податків з неї до 22 млрд грн. Про це вказано у пояснювальній записці до законопроекту № 3131.

У документі зазначається, що тіньовий ринок оренди у 2019 році склав близько третини площі сільськогосподарських земель країни, повідомляє AgroPolit.com.

«Існуючий на сьогодні  тіньовий ринок оренди земель сільськогосподарського призначення за оцінками експертів  становить 28% від загальної площі сільськогосподарських земель або близько 12 млн. га з 42 млн. га сільгоспземель України. При цьому  в офіційній оренді перебуває близько 25 млн. га сільгоспземель», – вказано у документі.

За даними податкової служби понад 1,6 млн паїв належать громадянам України пенсійного віку.

В Україні є 3,6 млн. власників паїв, які володіють 16,4 млн. га землі, а середній розмір паю становить 4,1 га. З усіх власників паїв — 2,3 млн. осіб самі обробляють свої паї  та 1,4 млн. осіб паї загальною  площею 6,1 млн. га здають в оренду. Більшість з цих земель знаходяться в оренді у с/г підприємств, в тому числі сільгоспвиробників що працюють на ІУ групі спрощеної ситами оподаткування», – зазначається у проекті закону.