phone
Вийти

Експерти порадили, як здійснити державну реєстрацію земельної ділянки за 4 кроки

Жовтень 28, 2020
Експерти порадили, як здійснити державну реєстрацію земельної ділянки за 4 кроки

Експерти Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України підготували інструкцію, як здійснити державну реєстрацію земельної ділянки за 4 кроки.

Оскільки, іноді власники земельних соток чи гектарів мають державний акт на ділянку старого зразка, і коректні відомості про їхні володіння досі не відображені у Державному земельному кадастрі.

Крок 1. Подбайте про те, щоб ділянці було присвоєно кадастровий номер. Це, так би мовити, ідентифікаційний код землі, без наявності якого сьогодні неможливопровести будь-які юридичні операції з ділянкою.

Для цього треба звернутися до найближчого розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж ділянки в натурі (на місцевості).

Крок 2. Коли кадастровий номер присвоєно, а коректні дані про ділянку відображені в Державному земельному кадастрі, час вирушати до місцевого виконавчого органу, найближчого нотаріуса чи центру надання адмінпослуг.

Крок 3. Для державної реєстрації права власності на землю подайте необхідний пакет документів, зокрема паспорт і документ, який є підставою виникнення права на ділянку (наприклад, держакт на правовласності на землю, договір купівлі-продажу, рішення суду, свідоцтво про спадщину).*

Крок 4. Отримайте витяг із Державного реєстру прав про держреєстрацію права власності на земельну ділянку.

Варто врахувати, що загальний термін розгляду поданих для реєстрації документів складає 5 робочих днів. Цей час можна скоротити, але розмір адміністративного збору суттєво збільшиться.