phone
Вийти

Українська земля на межі виснаження

Жовтень 30, 2020
Українська земля на межі виснаження

Світові експерти оцінюють рівень деградації українських ґрунтів у 20-40%. Нині розораність сільськогосподарських земель є однією з найвищих в Європі — майже 80%.

Повідомляється на сайті zn.ua.

Розорюють не лише поля, але й береги річок, заплави, пагорби. Це порушує структуру ґрунтів і призводить до ерозії (цьому процесу піддано вже до 60% сільськогосподарських угідь).

Через неправильне господарювання 6,5 млн га земель узагалі стали непридатними для сільського господарства. Вміст гумусу — ключовий показник родючості — за останні сто років зменшився на 20%, і процес триває. Все це не лише знижує врожаї та завдає збитків аграріям, а й ставить під питання майбутнє держави, чиє сільське господарство є наразі локомотивом економіки.

Є конкретні причини такого стану справ, і вони коріняться в способі ведення сільського господарства. Зокрема, у недостатньому внесенні мінеральних добрив, що створює дисбаланс живлення землі, а також у великому дефіциті органічних добрив через занепад тваринництва.

За час незалежності площі, засіяні такими технічними культурами, як соняшник, кукурудза та ріпак, збільшилися в 2,5 разу. Вони виснажують землю, забираючи з неї поживні речовини — азот, фосфор, калій. При цьому аграрії часто порушують принцип сівозміни й не дають землі відновитися.

Надмірно застосовуючи важку техніку для сільськогосподарських робіт, спричиняють ерозію, ущільнення землі, а відпрацьовані гази та мастила додатково її забруднюють. Навіть один великий трактор без будь-яких пилових бур здатен за рік знести мільярди тонн родючого шару ґрунту.

Хімічні добрива та пестициди — ще один фактор деградації земельних ресурсів. Вони пригнічують їхню біологічну активність, перешкоджають природному відновленню родючості, знищують корисні мікроорганізми.

Створення ринку землі є потужним викликом для системи екологічного контролю. Сам по собі він не усуне всіх тих порушень при експлуатації сільськогосподарських земель, що сьогодні масово фіксуються. Сподівання деяких оптимістів на «невидиму руку ринку» дуже перебільшені. Вже зараз потрібно готувати нормативно-правову базу до нових реалій земельних відносин.