phone
Вийти

Конституційний суд у закритому режимі розгляне законність ринку землі

Листопад 02, 2020
Конституційний суд у закритому режимі розгляне законність ринку землі

Конституційний суд сьогодні, 2 листопада, збирається розглянути депутатське подання, яке стосується земельної реформи. Засідання призначене на 12.00, воно повинно відбутися в закритому режимі.

Судді КСУ розглянуть конституційне подання 46 народних депутатів. У поданні йдеться про роз'яснення декількох статей Конституції України, які стосуються землі.

Відповідно до подання, аналіз Конституції дає підстави вважати, що Основний Закон декларує два різних права власності «на землю»: як на природні об'єкти права власності та об'єкт цивільних прав власності громадян, держави, громад. Відповідно виникає необхідність тлумачення поняття «земля» як об'єкта власності, що перебуває під особливою охороною держави.

Крім того, на думку депутатів, що звернулися до КСУ, неоднозначність тлумачення права «на землю» ставить під загрозу національні інтереси та соціальну захищеність як власників землі, так і всіх громадян України. А закон «Про обіг землі», прийнятий у вересні 2019-го року через вказану неузгодженість не містить запобіжників проти «захоплення землі» іноземцями та монополізації власності на сільськогосподарські землі, що є прямою загрозою національній безпеці.