phone
Вийти

ВР цього тижня розгляне законопроект про передачу земель ОТГ

Грудень 02, 2020
ВР цього тижня розгляне законопроект про передачу земель ОТГ

Верховна Рада планує цього тижня розглянути у другому читанні «Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Цей документ поглибить земельну децентралізацію, зробить громади сильнішими, вважає голова Держгеокадастру Роман Лещенко. Завдяки його ухваленню, відбудеться передача у розпорядження ОТГ ще більшої кількості земельних ресурсів, зокрема лісового та водного фонду (окрім земель необхідних для потреб держави), що стане логічним доповненням до передачі 2 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Разом з новими повноваженнями на місця передається і відповідальність: функції контролю за нецільовим використанням та самовільним зайняттям земель.

Якщо законопроєкт №2194 буде ухвалено,  то глибокої дерегуляції зазнає Держгеокадастр: буде скасовано земельну експертизу, ряд дозволів та непотрібних довідок, забезпечено прозору систему земельних відносин. А ще — Держгеокадастр остаточно втратить свої надповноваження із розпорядження землями.