phone
Вийти

Як продати земельний пай після відкриття ринку землі — поради експертів

Лютий 15, 2021
Як продати земельний пай після відкриття ринку землі — поради експертів

З 1 липня 2021 р. кожен український громадянин матиме можливість продати свою земельну ділянку. Українські юристи підготували відповіді на основні питання щодо операцій з земельними паями.

Про це повідомляє fbc.ua.

  • Якщо пай перебуває в оренді

Як стверджують юристи, власник ділянки все одно має право її продати. Задля цього треба буде домовитися з фермером або агропідприємством про розірвання договору оренди й запронувати орендарям викупити землю. Якщо орендар відмовиться, слід розірвати договір оренди й шукати інших покупців.

  • Хто може стати покупцем?

З 1 липня 2021 р. купити пай у його власника зможе будь-яка фізична особа, але обов‘язково громадянин України. Одній особі можна буде продати не більш як 10 га. Першочергове право на купівлю землі має її орендар. Але якщо землю орендує агрофірма, то вона зможе придбати землю у власника лише з 2024 р. Юрособи матимуть право купувати паї з 1 січня 2024 р. І не більш як 10 тис. га — одній фірмі.

  • Як продавати землю?

Власник землі знайшов покупця. Тоді власникові треба запропонувати орендареві викупити землю на умовах власника. Агрофірма не може ще викупити пай. Але в неї є переважне право на його купівлю. Його вона може перевідступити вашому покупцеві.

Це є відповіді на основні питання купівлі-продажу земельних паїв. Інша інформація від юристів стосується документації, яку треба представити при операції купівлі-продажу, а також — перевірки наявності ділянки у всіх базах та реєстрах. З цим українці стикнуться після 1 липня 2020 р.