phone
Вийти

Продаж земель сільгосппризначення: які податки доведеться сплатити

Лютий 16, 2021
Продаж земель сільгосппризначення: які податки доведеться сплатити

Запуск ринку землі, який стартує з липня 2021 р., передбачає можливість фізичним особам-громадянам України, купувати землю. При цьому варто не забувати про податки, які доведеться сплатити.

Про це повідомляє Електроний землевпорядник Fieldbi на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, продавцям земель сільськогосподарського призначення, відповідно до законодавства, треба буде сплачувати 5% ПДФО та 1,5% Військового збору. Однак експерти припускають, що на першому етапі покупці братимуть на себе усі витрати — компенсуватимуть продавцям суму податкових платежів.

Без сплати податків нотаріуси не зможуть посвідчувати договори купівлі-продажу.

Однак, варто зазначити, що для фермерської землі та землі для ведення ОСГ діють певні пільги.

Пільгою можна скористатись за умови:

  • – що це перший продаж такої землі продавцем у звітному році;
  • – що продавець є власником землі 3 і більше років (або він успадкував цю землю, тоді вимога щодо 3 років не застосовується);
  • – що розміри ділянок не перевищують норм безоплатної приватизації, що визначені ст.121 Земельного кодексу.

При цьому, за прогнозами експертів, одразу після відкриття ринку масової купівлі-продажу не буде. Учасники ринку будуть відслідковувати динаміку цін, які, ймовірно, будуть зростати.

З огляду на це, власники земельних ділянок не поспішатимуть із продажем, хоча охочим купити, доцільніше це робити якраз поки земля буде доволі дешевою.+

Аналітики припускають, що протягом наступних 10 років середня вартість землі може зрости з 1 до 4-4,5 тис. дол. за 1 га, за умови, що реформа буде реалізована повною мірою.