phone
Вийти

Юристи пояснили, кому належать земельні ділянки після створення ФГ

Лютий 19, 2021
Юристи пояснили, кому належать земельні ділянки після створення ФГ

Сьогодні, з наближенням відкриття ринку землі, питання виникнення речових прав на земельні ділянки, які були виділені для ведення селянських (фермерських) господарств, набуває все більшої актуальності.

Повідомляє growhow.in.ua.

«Ще влітку 2020 року Велика Палата Верховного Суду винесла дві постанови, що стосуються питання виникнення речових прав селянських (фермерських) господарств (надалі — СФГ) на земельні ділянки, отримані в користування їх засновниками. Це постанова від 23 червня 2020 року у справі № 922/989/18 та постанова від 30 червня 2020 року у справі № 927/79/19», — зазначається у повідомленні.

Суть проблеми. Чинне в минулому й на сьогодні законодавство України передбачає необхідність одержання засновником земельної ділянки, як обов’язкової умови для створення СФГ та набуття ним правосуб’єктності як юридичної особи. Однак, враховуючи, що отримання земельної ділянки, якою надалі володітиме та користуватиметься СФГ, відбувається до його створення, оформлюються відповідні правовстановлюючі документи на земельну ділянку на ім’я відповідного засновника-фізичної особи. Через це на практиці виникає велика кількість спірних ситуацій, які поступово й вирішує Велика Палата Верховного Суду.

«У вищевказаних постановах ВП ВС вкотре нагадала, що право користування земельною ділянкою, отримане громадянином для створення СФГ, після його створення переходить до останнього, тобто СФГ».

Позиція Суду. Так, у постанові від 30 червня 2020 р. ВП ВС зазначила, що якщо таке право користування виникло з договору оренди, то для переходу до СФГ прав та обов’язків орендаря укладення додаткової угоди не вимагається, оскільки такий перехід відбувається в силу закону.

А в постанові від 23 червня 2020 р. наголосила, що в разі смерті громадянина — засновника СФГ відповідні правомочності та юридичні обов’язки щодо використання земельної ділянки (зокрема, мова йшла про право постійного користування), яка була надана засновнику саме для ведення фермерського господарства, зберігаються за цією юридичною особою до часу припинення діяльності фермерського господарства у встановленому порядку.

Звідси Велика Палата Верховного Суду зробила висновок, що право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновнику, не входить до складу спадщини.

Спадкувати можна права померлого засновника (члена) щодо селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства), а не земельну ділянку, яка перебуває в користуванні такого господарства.

Читайте також: Власники землі щорічно втрачають тисячі гривень через відсутність прозорого ринку