phone
Вийти

Як встановити межі земельної ділянки в натурі — пояснення юристів

Лютий 22, 2021
Як встановити межі земельної ділянки в натурі — пояснення юристів

Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) — це фактичне розташування поворотних точок меж земельної ділянки та закріплення їх межовими знаками на місцевості за допомогою геодезичних пристроїв.

Про кроки, з яких складається така процедура розповів фахівець Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Павло Слободянюк.

Крок перший

Власник земельної ділянки звертається до будь-якої землевпорядної організації відповідного регіону, де розташована земельна ділянка та укладає з нею договір на складання технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Хто розробляє документацію з землеустрою?

Відповідно до статті 26 Закону «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є:

  • юридичні особи, що володіють необхідними технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;
  • фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Читайте також: Стало відомо, як працюватимуть електронні аукціони з продажу землі

Які документи необхідно надати?

Для укладення договору з землевпорядною організацією необхідно надати такі документи:

  • копію документа, що посвідчує особу та реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копію документа, що посвідчує право власності на нерухоме майно, що розташоване на цій земельній ділянці (за наявності);
  • копію документа, що посвідчує право власності (користування) на земельну ділянку (за наявності);
  • рішення органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади про надання дозволу на відведення земельної ділянки у власність або користування з викопіюванням, на якому зазначене її місце розташування.

Вартість та строки встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) встановлюються договором та залежить від складності землевпорядних робіт, площі земельної ділянки та інших факторів, які можуть бути відображенні в договорі.

Крок другий

Проведення підготовчих робіт, під час яких інженерами-землевпорядниками проводиться збір та аналіз наявних документації із землеустрою, правових підстав надання земельної ділянки у власність (користування), відомостей про наявність спірних питань щодо меж земельної ділянки, даних Державного земельного кадастру тощо.