phone
Вийти

Середня вартість землі може зрости до $4,5 тисяч за гектар

Березень 11, 2021
Середня вартість землі може зрости до $4,5 тисяч за гектар

На Херсонщині нормативна грошова оцінка дорівнює 24,5 тис. грн за гектар ріллі. Однак швидкість зростання цього показника в кілька разів нижча за темпи зростання агросектора, що за роки незалежності перетворився на один із локомотивів української економіки.

Повідомляє ksza.ks.ua.

Зазначається, що за останні 30 років НГО змінювалася двічі, а потім відбувалася лише незначна індексація. Варто зауважити: якби всі податки розраховувалися не від НГО, а від ринкової ціни, це значно збільшило б надходження до місцевих бюджетів.

За прогнозом Міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, одразу після скасування мораторію, тобто з 1 липня 2021 року, вартість землі стане майже вдвічі вищою за нинішній показник

«Десь близько 2 тис. доларів буде вартість гектара землі в Україні», — зазначив він.

А протягом наступних 10 років, за оцінками експертів Easy Business, середня вартість землі може зрости до 4,5 тис. доларів за гектар. Проте це станеться лише в разі запровадження прозорих і справедливих правил для всіх гравців ринку, а також за умови ухвалення відповідного законодавчого пакета. Зокрема, законопроєкту № 2194, який забезпечить спрощення та децентралізацію земельних процедур і наведе лад у земельних відносинах.