phone
Вийти

Не раніше 2022 року: народний депутат спрогнозував, коли в Україні запустять ринок землі

Березень 24, 2021
Не раніше 2022 року: народний депутат спрогнозував, коли в Україні запустять ринок землі

Україні не варто очікувати, що з 1 липня повноцінно запрацює ринок сільськогосподарських земель, адже ряд негативних факторів буде гальмувати процес аж до 2022 року.

Такими прогнозами поділився народний депутат від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

За словами члена комітету аграрної і земельної політики, Верховна Рада спільно з Кабінетом міністрів, України буде змушена в терміновому порядку допрацьовувати земельне законодавство.

«Всі українці очікують, що в липні буде можливість продавати або купувати землі. Замість цього, ми отримаємо бомбу уповільненої дії. Чого чекають люди? Безперечно, високу ціну за свої родючі чорноземи. Для розуміння, законом не передбачається чіткої процедури оцінки та продажу землі. Тут і «заточений» ключовий пробіл документа», — пояснив нардеп.

За його словами повноцінний запуск ринку землі може відбутись не раніше 2022 р., оскільки Рада разом з Кабінетом міністрів України повинна допрацьовувати земельне законодавство.

На думку політика, закон №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» не відповідає запитам суспільства, проте документ вже прийнятий парламентом і вимагає додаткових підзаконних актів, які б регулювали процес купівлі/продажу.

«Наприклад, законопроекти №2195 про аукціони і №2194 про передачу земель в управління ОТГ також потрібно прийняти до липня, як продовження реформи децентралізації. Ще два роки тому представникам ОТГ обіцяли надати доступ до управління своїми землями. Адже в першу чергу — це повноцінний інструмент для наповнення місцевих бюджетів», — додав Сергій Лабазюк.