phone
Вийти

Понад 60% сільгоспземель у світі схильні до ризику забруднення пестицидами

Березень 31, 2021
Понад 60% сільгоспземель у світі схильні до ризику забруднення пестицидами

Глобальна карта сільськогосподарських земель, складена вченими університету Сіднея, показала, що 64% ​​земель, які використовуються під сільське господарство і вирощування продовольчих культур, схильні до ризику забруднення пестицидами.

Про це свідчать дані дослідження, опублікованому в журналі Nature Geoscience.

Зазначається, що майже третина з цих областей вважається схильною до високого ризику.

У дослідженні була складена глобальна модель, яка відображає ризик забруднення, що викликається 92 хімічними речовинами, які зазвичай використовуються в агропестицидах у 168 країнах. В ході дослідження вивчалося ризик для ґрунту, атмосфери, поверхневих і ґрунтових вод.

Карта показала, що найбільші ділянки суші, схильні до високого ризику забруднення, знаходяться в Азії, причому найбільшому ризику піддаються Китай, Японія, Малайзія і Філіппіни. Деякі з цих територій вважаються націями, які годують велику частину населення світу.

Науковий співробітник Сіднейського університету і провідний автор дослідження доктор Фіона Танг заявила, що широке використання пестицидів у сільському господарстві, при одночасному підвищенні продуктивності, може мати потенційні наслідки для навколишнього середовища, здоров’я людини і тварин.

«Наше дослідження показало, що 64% ​​орних земель в світі схильні до ризику забруднення пестицидами. Це важливо, тому що більш широка наукова література показала, що забруднення пестицидами може мати несприятливі наслідки для здоров’я людини і навколишнього середовища», — сказала Фіона Тан.

Пестициди можуть переноситися в поверхневі і підземні води через стік і інфільтрацію, забруднюючи водні об’єкти, тим самим знижуючи зручність використання водних ресурсів.

У глобальному масштабі робота вчених показує, що 34% зон підвищеного ризику знаходяться в регіонах з високим рівнем біорізноманіття, 19% — в країнах з низьким і середнім рівнем доходу і 5% — в районах з дефіцитом води.

Є побоювання, що надмірне використання пестицидів порушить баланс, дестабілізує екосистеми і погіршить якість джерел води, від яких залежить виживання людей і тварин.

«Ми рекомендуємо всесвітню стратегію переходу до стійкої глобальної сільськогосподарської моделі, яка скорочує втрати харчових продуктів при одночасному скороченні використання пестицидів», — заявили автори дослідження.