phone
Вийти

Як і де отримати інформацію про вільні земельні ділянки

Квітень 09, 2021
Як і де отримати інформацію про вільні земельні ділянки

Відповідно до Земельного кодексу України кожен громадянин України може отримати безкоштовно землю для різних потреб у межах встановлених законодавством.

Законодавством України не передбачено обмежень у виборі місця розташування земельної ділянки. Таким чином, звернутися за інформацією про вільні земельні ділянки може кожен громадянин України.

Як і де отримати інформацію про вільні ділянки розповіла адвокат Леся Яблонська, інформує Земельний фонд України.

Варіанти отримання інформації:

1. Неофіційний – Ви можете самостійно переглянути генеральний план населеного пункту або зайти на Публічну кадастрову карту України (map.land.gov.ua) й обрати в конкретному населеному пункті вільну земельну ділянку.
Публічна кадастрова карта також містить великий об’єм інформації: цифрова карта України, кордон України, межі областей, межі районів, межі населених пунктів, індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їх межі, кадастровий номер ділянки, форма власності, цільове призначення, площа, а також карта ґрунтів України.
Корисними функціями, які можливо зробити через Публічну карту є також: можливість замовлення витягу про земельну ділянку, отримання інформації про право власності та речові права, а також можливість подати запит на отримання документації із землеустрою.
Ці функції будуть корисними в тих випадках, якщо земельна ділянка має державу чи комунальну форму власності, але нам не відомо чи перебуває дана земельна ділянка в чиємусь користуванні чи оренді. (Якщо земельна ділянка перебуває в оренді, то для подачі клопотання також потрібна буде згода орендаря).
Даним сервісом можна скористуватись через авторизацію за допомогою електронного цифрового підпису.

Недоліком неофіційного варіанту отримання інформації є те що на Публічній карті є земельні ділянки, які не виділені кольором. Вони можуть бути вільними, або про них не внесено інформацію в кадастрову карту. Тобто, до кінця не буде зрозуміло, чи надана ця земельна ділянка іншій особі чи ні. Цю інформацію можна отримати за допомогою другого варіанту – офіційного.
2. Офіційний — надіслати запит про надання публічної інформації до місцевого управління з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації або до Держгеокадастру.
 Запитувати необхідно інформацію про наявність земель державної та/або комунальної власності, які ще не надані у користування та можуть бути використані під забудову або для іншого цільового використання згідно з ст. 121 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформація на запит надається безкоштовно, але у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.

Яко оскаржити відмову у наданні інформації?

У разі відмови у наданні інформації про вільні земельні ділянки або відповідь не по суті запиту, то така відмова (відповідь) вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до:

  •  - керівника розпорядника;
  •  - вищого органу;
  •  - суду.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до КАСУ.