phone
Вийти

Запуск ринку підвищить ціни на землю вдвічі – Шмигаль

Травень 25, 2021
Запуск ринку підвищить ціни на землю вдвічі – Шмигаль

Відкриття ринку землі спричинить зростання цін на землю щонайменшу удвічі протягом перших 3-5 років.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля», інформує AgroPolit.com.

«Нещодавно Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкти 2194 і 2195, які стали одним із останніх кроків до запуску повноцінного ринку землі в Україні. Вчора президент підписав один із цих законів. Далі — робота за урядом, ми встигаємо. Рубікон пройдений, можна казати… Власниками землі стануть громади. За підрахунками Мінекономіки, громадам в останні роки передано понад 4 млн га землі оціночної вартості близько 20 млрд доларів Від реформи виграють землевласники — близько 7 млн українців, які мають у власності земельні ділянки», — наголосив Денис Шмигаль.

Також він зазначив, що сьогодні оренда землі в Україні є у декілька разів нижчою, ніж в сусідніх країнах.

«Відкриття ринки землі спричинить зростання цін на землю щонайменше удвічі протягом перших 3-5 років. Такі наші оцінки. Запуск ринку землі також є вигідним для українського бізнесу. Сьогодні продуктивність сільського господарства є однією із найнижчих у Європі, на жаль. І відсутність цивілізованого обігу с/г земель — одна із головних цьому причин. Високомаржинальні культури і довгі інвестиції в агросектор складають незначну частку саме тому, що мораторій блокував таку можливість», — зазначив прем’єр-міністр.

Читайте також: Оприлюднено показники аудиту земель України

Після запуску обігу земель, за його словами, у виробників з’явиться можливість планувати свою діяльність на роки, десятиліття вперед і не боятись інвестувати.

«При цьому дрібні та середні фермери отримають право першочергового викупу землі у разі, якщо землевласник вирішить продати свій пай. Держава забезпечує агровиробникам доступ до дешевих фінансових ресурсів, необхідних для придбання земельних ділянок. Частина програм вже працює, а частина буде працювати згодом найближчим часом і буде запущена після прийняття парламентом закону про фонд часткового гарантування кредитів у с/г», — додав очільник уряду.

Він зазначив, що за роки незалежності близько 5 млн га української землі були виведені у приватну власність через схеми.

«Тепер територіальні громади зможуть розпоряджатися своїми землями, що дозволять залучати у відповідні пункти, громади стратегічних інвесторів, збільшувати податкові надходження, створювати робочі місця… Оренда проходитиме через прозорі електронні аукціони, що дозволить уникнути корупційних ризиків», — наголосив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, вчора президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» підписав закон №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».