phone
Вийти

Стало відомо, хто може скористатись переважним правом купівлі орендованої сільгоспземлі

Травень 31, 2021
Стало відомо, хто може скористатись переважним правом купівлі орендованої сільгоспземлі

Кожен орендар знає, що його переважне право на придбання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка перебуває у користуванні, гарантується Законом. Суть переважного права на купівлю земельної ділянки полягає у тому, що саме діючому орендарю орендодавець має першому запропонувати купити ділянку.

Про це повідомляє UHBDP.

Проте, враховуючи постійний мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення — переважне право мало кому було потрібним.

У зв’язку з відкриттям ринку землі про переважне право орендарів на придбання орендованої земельної ділянки заговорили знову.

Отже, що потрібно, щоб скористатися переважним правом:

1. Бути діючим орендарем земельної ділянки, яку матимете намір придбати.

У цій частині слід звернути увагу на те, що для того, щоб скористатись своїм переважним правом за договором оренди необхідно, щоб право оренди було зареєстровано. Це важливо, адже наявність переважного права встановлюватиметься шляхом отримання відомостей із Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тому, за незареєстрованими договорами оренди переважне право не виникне.

2. Відповідно до вимог законодавства мати право на отримання у власність відповідної земельної ділянки.

Більшість орендарів є юридичними особами (ТОВ, ФГ, ПАТ, ПП, СПП та інші, ФОП - не є юридичною особою). Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020, який набирає чинність з 01.07.2021 встановлено, що до 01.01.2024 забороняється купівля-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

Таким чином, юридичні особи наразі позбавлені можливості придбати орендовану землю. А отже і позбавлені можливості скористатись своїм переважним правом.

Однак, позбавлення юридичної особи переважного права на купівлю ділянки не свідчить про те, що орендодавець не має права її продати. Юридична особа має право передати своє переважне право фізичній особі, але, якщо така можливість не була реалізована, орендодавець може продати землю третій особі.

3. Бути готовим сплатити ціну за якою вона продається.

Готовність сплатити ціну підтверджується шляхом вчиненням орендарем ряду юридично значущих дій. Мовчазної згоди, чи звичайної письмової форми буде недостатньо.