phone
Вийти

Держгеокадастр спростив вирішення спорів щодо меж земельних ділянок

Червень 09, 2021
Держгеокадастр спростив вирішення спорів щодо меж земельних ділянок

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру затвердила документ, який спрощує вирішення проблемних питань за погодженням меж земельних ділянок.

Про це повідомляє delo.ua.

Відповідний документ підписав перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

«Узгодження меж вже тривалий час в Україні є формальною процедурою, яка істотно обтяжує виготовлення документації із землеустрою, водночас не виконуючи свого призначення запобігти існуванню межових спорів. Перенести акцент з форми на зміст в цьому питанні покликаний Закон №1423», — зазначив експерт.

У документі зазначається, що форма і порядок складання передбачених Законом №1423 відомостей про встановлені межові знаки спеціально законодавством не регламентуються. Такі відомості можуть відображатися в довільній формі, що ідентифікує місцезнаходження знаків і містить їх опис.

Згідно зі статтею 106 Земельного кодексу України в редакції Закону України № 1423, межовими знаками можуть бути природні або штучні споруди і рубежі (річки, струмки, канали, лісосмуги, рослинні смуги, дерева, стежки, рови, стіни, паркани, огородження, дорожні споруди, бетонні або металеві стовпи, плити, моноліти, каміння та інші споруди), що збігаються з кордоном земельної ділянки або спеціально встановлюються на ньому. Граничні знаки на водних об'єктах не встановлюються.

Якщо межі земельних ділянок на місцевості збігаються з природними або штучними лінійними спорудами і раніше встановленими межами, знаки можуть не встановлюватися.