phone
Вийти

Продаж і оренда землі: названо вартість у різних областях

Липень 07, 2021
Продаж і оренда землі: названо вартість у різних областях

Площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паїв) та розміри орендної плати у різних регіонах України варіюються. Також відрізняється і ціна за гектар.

У якій області земля найдорожча, та де її можна буде придбати дешевше, розповів Денис Башлик, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (2019-2020), повідомляє SEEDS

Найбільші площі паїв на Сході та Півдні. Так, середній розмір ділянки в Луганській обл. становить 8,8 га, в Запорізькій — 7,2 га, а в Миколаївській — 6,9 га.

Найменші наділи на Заході. Середня площа паю в Івано-Франківській обл. — 1,1 га, а в Чернівецькій та Закарпатській обл. — 1,4 га.

Як зазначається, орендна плата зростає майже щороку. Рекордсменом минулого року стала Чернігівщина, де плата за користування паями зросла на 19% за рік.

Разом з ціною оренди зростатиме і вартість продажу землі. Зараз найвища нормативна оцінка земель у Черкаській та Харківській області — понад 32 тис. грн за гектар. Нижче цієї ціни землю продавати заборонено.

Найдешевше ділянку можна придбати у Житомирській, Львівській, Волинській та Рівненській обл. Де нормативна вартість гектара нижча за 22 тис. грн.

Читайте також: Кабмін змінив правила державної реєстрації прав на землю