phone
Вийти

АМУ просить Президента забезпечити право громад на отримання земель сільгосппризначення

Жовтень 28, 2020
АМУ просить Президента забезпечити право громад на отримання земель сільгосппризначення

Асоціація міст України просить Президента України Володимира Зеленського продовжити процеси децентралізації влади, зокрема, у сфері земельних відносин.

Разом з тим АМУ вважає своїм обов’язком довести до відома Президента, що для реалізації його курсу на поглиблення реформ існують реальні загрози. Так, однією з найвагоміших перешкод реалізації Указу №449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» є законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями комунальної власності» №3801 від 07.07.2020 року.

«АМУ, проаналізувавши норми цього законопроекту, з усією відповідальністю заявляє, що  їх впровадження зупинить абсолютно увесь процес прийняття рішень місцевими радами з питань розпорядження землями. Насамперед, це торкнеться прав громадян, які відповідно до Конституції України та Земельного кодексу України мають право на набуття у власність та на отримання у тимчасове чи постійне  користування земельних ділянок», — зазначають в Асоціації.

Більше того, на їх думку, у разі ухвалення законопроекту №3801, велика частина громад не зможе скористатися плодами реформи та отримати з державної у комунальну власність землі, про які йдеться в Указі №449/2020.

«Враховуючи надзвичайну важливість реалізації громадами свого права на розпорядження земельними ділянками, Асоціація міст України звертається до Президента України з проханням вжити усіх правових заходів для недопущення нівелювання здобутків реформи та забезпечення прав громад на отримання земель сільськогосподарського призначення», — йдеться в повідомленні Асоціації міст України.