phone
Вийти

Депутати пропонують змінити правила оформлення землі із нерухомостю

Лютий 09, 2021
Депутати пропонують змінити правила оформлення землі із нерухомостю

Депутати Верховної Ради України підтримали законопроект №0850, який передбачає внесення змін деяких законодавчих актів України щодо оформлення землі і розташованої на ній нерухомості. 

Про це пише UBR.

Зокрема, юристи називають такі ключові зміни у законі: 

  • перехід права на нерухомість буде підставою для державної реєстрації прав на землю (при цьому немає необхідності для цього укладати окремий договір про придбання);
  • автоматичний перехід права на землю можливий навіть для нерухомості, яка ще перебуває в процесі будівництва;
  • продати земельну ділянку можна навіть без кадастрового номера, хоча раніше це було обов'язково;
  • якщо нерухомість набуває іноземець, який не може стати власником землі, то земля залишається у власності минулого власника (проте є можливість компенсації);
  • якщо ви купуєте нерухомість, яка знаходиться на земельній ділянці, що перебуває у продавця на праві постійного користування, то у вас буде право на використання землі виключно для доступу в ваші володіння (тобто щось перебудувати ви не будете мати право).

За словами юристів, раніше представники державних органів могли заробляти на таких процедурах чималі гроші.

Зазначається також, що представники Кабміну ще будуть доопрацьовувати документ, і приводити до нього нормативні акти. Розрахунковий час доопрацювання близько трьох місяців. Це означає, що нововведення набудуть чинності лише ближче до травня (або пізніше), а поки що все буде працювати за старими правилами.