phone
Вийти

Ринок землі: Як зберегти свою землю

Травень 31, 2021
Ринок землі: Як зберегти свою землю

До відкриття ринку землі має бути готова не лише держава, а мають бути готові власники земельних ділянок.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ольга Оніщук у рамках Всеукраїнського форуму «Україна-30. Земля».

Вона розповіла, що є два правила, яких потрібно дотримуватись власникам землі напередодні запуску ринку землі:

  • перше правило — подбайте про присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру. Це є так званий аграрний паспорт для землі і без такого кадастрового номера здійснити жодної юридичної операції із землею буде неможливо;
  • друге — подбайте, щоб речові права на земельну ділянку, тобто оренда або власність, були обов’язково внесені до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ольга Оніщук розповіла, що у більшості людей право на землю знаходиться лише на паперових носіях. Якщо такі права знаходяться лише на паперах — це відкритий шлях до шахрая, який може підробити документи й звернутися, наприклад, до нотаріуса з підробленим документом. Крім того, коли немає відцифрованих даних у реєстрі, ніхто не знає, хто власник, окрім того органу, який видавав документ, в архіві якого знаходиться другий примірник документа.

Про відцифровку можна подбати і до 1 липня, і після через звернення до нотаріуса, державного чи приватного, або до державного реєстратора.

«Тому підніміть ваші документи, зверніться до нотаріуса або до державного реєстратора і подбайте про внесення даних до реєстру. Ваш документ буде відсканований у державний реєстр і в кольоровій копії будем там знаходитися», — пояснила заступниця міністра.

Читайте також: Земля в Україні подорожчає вдвічі після відкриття ринку — Шмигаль