phone
Вийти

Названо умови розірвання договору оренди землі

Червень 11, 2021
Названо умови розірвання договору оренди землі

Цивільне законодавство передбачає, що зміна або розірвання договору відбувається в такій самій формі, як і його укладення (якщо інше не встановлено договором або законом). Під час розгляду заяв про припинення права оренди землі слід враховувати, що договір оренди землі може бути розірваний у трьох випадках.

Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту

Серед них:

  • за згодою сторін;
  • за рішенням суду (за позовом однієї із сторін);
  • в односторонньому порядку (шляхом односторонньої відмови від договору), якщо це прямо передбачено законом або договором.

«У разі подання для державної реєстрації припинення права оренди судового рішення, його зміст має бути оцінено на предмет встановлення ним саме припинення такого права», — повідомили у відомстві.

Як свідчить практика діяльності Колегії Міністерство юстиції України з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, нерідко трапляються випадки проведення державної реєстрації припинення права оренди на земельну ділянку на підставі судового рішення, яке не давало змоги державному реєстратору встановити припинення зазначеного права, а отже, у проведенні відповідних дій реєстратор мав би відмовити.

«Коли ж ідеться про державну реєстрацію припинення права оренди земельної ділянки на підставі односторонньої заяви її власника, слід проаналізувати умови договору. Зокрема, встановити наявність у ньому права на таку односторонню відмову та механізм його здійснення, аби з’ясувати, чи подані для державної реєстрації документи дають змогу встановити припинення речового права на нерухоме майно», — зазначили фахівці.