phone
Вийти

Слуги народу дозволили дерибан особливо цінних земель

Липень 10, 2020
Слуги народу дозволили дерибан особливо цінних земель

Слуги народу разом з опозицією проголосували за дерибан цінних земель та посилення злобудовної вакханалії. 

Про це на своїй сторінці у facebook написав народний депутат Юрій Левченко. 

«Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2280 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель». Офіційно метою законопроєкту є нібито встановлення меж і розроблення містобудівної документації для ОТГ, але насправді він ухвалений для дерибану сільськогосподарських та інших цінних земель та пришвидшення збагачення злобудовної мафії», – написав Левченко.

Він додав, що на даний час майже всі землі в населених пунктах розпайовані, а землі поза населеними пунктами – ні.

Переважно для них не було розроблено містобудівної документації, відсутні проєкти землеустрою, тому їх не встигли роздерибанити. Але всі ці документи, по-перше, розробляти довго, а по-друге, при розробленні цих документів у відповідності до чинних норм будуть встановлені обмеження щодо використання, зокрема природоохоронні, охорони культурної спадщини, а також щодо обов’язкового використання за цільовим призначенням. Що звісно ніколи не подобалося ласим до наживи дерибанникам землі, – зауважив нардеп.

Він продовжує, щоби не розробляти всі ці документи та забути про всі обмеження, придумали спрощену процедуру, за якою розробляється один документ на всю територію (а не на конкретні земельні ділянки), і вже він дає можливість розпаювати землі.

А всі ці обмеження і захист земель залишаться «за бортом». Так, для відведення земельної ділянки раніше була потрібна документація із землеустрою на кожну ділянку, тепер це скасовується, натомість можна розробити один комплексний план тергромади (КПТГ) та повідводити землі в межах цього плану без аналізу культурної цінності, впливу на екологію, без врахування особливостей земельної ділянки, дотримання розмірів земельних ділянок в межах норми, бо ж норми встановлено відповідно до цільового призначення, яке тепер легко змінюється, – наголосив Левченко.

Депутат додав, що внаслідок ухвалення цього закону дозволено вільно змінювати цільове призначення земель:

можна буде змінювати не тільки вид цільового призначення, а й узагалі категорію земель;

приватні власники можуть здійснити таку зміну САМОСТІЙНО без будь-якого погодження, і щодо особливо цінних земель (зокрема, земель с/г призначення);

користувач (орендар) теж зможе самостійно змінити цільове призначення земельної ділянки державної чи комунальної власності, якщо на цій земельній ділянці розташоване його майно без будь-яких погоджень, без розроблення документації з землеустрою та без прийняття рішення власником землі (органами місцевого самоврядування чи держорганами).

Тобто потрібно всього лишень зареєструвати на державній чи комунальній землі якийсь сарай (привіт «чорним реєстраторам»!), і тоді можна вільно змінити цільове призначення с/г землі на обслуговування будівлі та продати її з новим цільовим призначенням іноземцям. Так легко обходяться всі заборони, які нібито встановили щодо продажу сільськогосподарських земель. Але, крім питання дерибану цінних земель, ці «нововведення» ще більше розв'язують руки злобудовникам у великих містах, які вони й так знищують, адже тепер міські ради втрачають суттєву частину своїх регуляторних повноважень щодо того, що можна будувати на певній ділянці, а що не можна, – вважає експерт.