phone
Вийти

Зеленський підписав закон щодо формування національної інфраструктури геопросторових даних

Травень 06, 2020
Зеленський підписав закон щодо формування національної інфраструктури геопросторових даних

резидент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» № 554-ІХ (реєстраційний  №2370), який парламент ухвалив 13 квітня 2020 року. 

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Закон встановлює правові основи для створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних – геокадастру. Документ дасть змогу сформувати сучасну систему доступу громадян до всіх видів географічної інформації.

«Впровадження земельного ринку вимагає прозорості. В Україні один з найсучасніших геокадастрів. І так і має бути в країни, яка називає себе житницею Європи. Прозорість і відкритість – це шлях до подолання корупції та захисту селян і фермерів від рейдерства та махінацій», – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, закон, що його підписав глава держави, відкриває для українців доступ у мережі Інтернет до геопросторових даних та метаданих, які створюються в публічному секторі та підприємствами-монополістами.

Цей закон також вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою запровадження відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних.

Про значення підписаного закону і про подальші плани президентської команди в земельному законодавстві у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко.

Президент Володимир Зеленський зробив сьогодні другий історичний крок після прийняття закону про землю – він підписав закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» № 554-ІХ. Логіка підписаного документу – продовження курсу на прозорість у сфері земельних відносин. Закон запускає створення єдиної Національної інфраструктури геопросторових даних України. Зараз же в Україні існує безліч геопорталів, які створюються або органами місцевого самоврядування, або на центральному рівні, тобто кадастрів, які між собою не узгоджуються. 554-ІХ запускає механізм створення єдиної інфраструктури з обробки геопросторових даних. Тепер перед нами залишився ще один виклик у сфері земельних питань – детінізація використання с/г земель. У парламенті вже є кілка законопроектів про виведення з тіні використання с/г земель і найближчим часом вони будуть розглянуті», — каже він.