phone
Вийти

Банки зацікавлені в кредитуванні під купівлю с/г землі

Листопад 09, 2020
Банки зацікавлені в кредитуванні під купівлю с/г землі

Відкриття ринку сільгоспземлі для запуску кредитування під купівлю цікаве банкам, проте вони з обережністю запускатимуть продукти.

Про це розповів керівник дирекції МСБ ПриватБанку Євген Заіграєв, повідомляє interfax.

«Ринок землі буде обмеженим. Чи цікавий він нам? Так, звісно цікавий. Основний сегмент клієнтів-позичальників, цікавих для банків, не ті, хто купуватиме 3-4 га. Власники від 100 до 500 га — найцікавіша для банків група, якщо не брати агрохолдинги і великі компанії, які купуватимуть землі, і які ми із задоволенням фінансуватимемо», — повідомив він під час круглого столу Київської школи економіки і Світового банку.

Водночас, за його словами, на земельному ринку наразі є декілька проблем, серед яких фрагментованість банка землі (стоїть питання готовності банків фінансувати малі ділянки, які розташовані в середині поля і до яких складно дістатися), механізми реалізації та оцінка землі.

«Ми не до кінця розуміємо, якою буде оцінка землі. Озвучують різні ціни — від $1 тис. до 1,5 тис. за гектар. Усе залежатиме від місця розміщення, хімічного складу землі, різних чинників», — зазначив Євген Заіграєв.

Читати за темою: Оприлюднено проект рішення КСУ: закон про ринок землі можуть визнати неконституційним

Він наголосив, що на старті ринку землі буде встановлено вищі коефіцієнти покриття застави.

«Дуже умовно, від реальної вартості землі ми фінансуватимемо половину, а половину покриватиме фермер», — пояснив банкір.

Керівник дирекції МСБ ПриватБанку додав, що якщо держава приєднається з програмами кредитних гарантій або іншими механізмами, які допоможуть банкам активніше виходити на ринок, «то апетити на ризик і суми, які банк готовий був би фінансувати проти реальної ринкової оцінки землі, були б більші».

«Загалом сегмент для нас цікавий, але ми з обережністю запускатимемо продукти», — зазначив Євген Заіграєв.