phone
Вийти

Не всі фермери зможуть придбати сільгоспземлю після впровадження ринку землі — думка

Листопад 30, 2020
Не всі фермери зможуть придбати сільгоспземлю після впровадження ринку землі — думка

Закон про впровадження ринку землі вступить в силу в липні 2021 р. Але це зовсім не означає, що всі фермери, які на даний момент користуються земельними територіями, зможуть брати активну участь в купівлі-продажу.

Повідомляє MIZEZ.

Ухвалення нової земельної реформи має на увазі певні нововведення, які стосуються подальшого використання ділянок. Таким чином, всі фермери, які є українськими громадянами і мають повне право використовувати землі (державні та комунальні) в сільськогосподарських цілях, отримують шанс викупити дані території. Причому покупка може здійснюватися в розстрочку на строк до 10 років. В такому випадку земельні території не будуть виставлятися на торги, а їх вартість відповідатиме нормативній грошовій одиниці.

«Якщо більш уважно ознайомитися із зазначеними нормами та правилами, можна зробити висновок, що цей закон не стосується фермерів. Адже скористатися наданим шансом зможуть тільки ті особи, які на постійній основі користуються державними та комунальними землями, але ніяк не ті особи, які використовують їх для вирощування певних культур (сільськогосподарські підприємства)», — йдеться у повідомленні.

Відповідно до судової практики, особи, які отримали в кінці 90-хх років спеціальний Акт на право постійного користування земельними ділянками для ведення власного господарства, більше не числяться землекористувачами.

Таким чином, прийнятий закон, який набере чинності 1 липня 2021 року, паралізований в результаті судової практики.

У зв'язку з новим законом більшість фермерів можуть втратити право й надалі продовжувати працювати на земельних ділянках, які вони обробляли вже протягом 20 років.

Складність також полягає ще і в тому, що ці фермери, які тримали в 90-хх роках право на постійне використання територіями, спочатку організували фермерське господарство, потім його ліквідували та створили нове, яке існує по сьогоднішній день. В результаті прийняття нового закону фермери впевнені, що, нарешті, зможуть придбати дані території за допомогою спрощеної системи. Але цього не станеться з однієї простої причини: вони не зможуть скористатися своїм правом, як фізична особа, а також як нещодавно організоване фермерське господарство.

Однак ВП ВС в п.7.27 від 5 листопада 2019 р. вказала, що право на постійне користування земельними ділянками не має термінів і може бути зупинено тільки в разі підстав, зазначених у ст. 141 Закону України.

Але ніяких відповідей на питання, чи зможуть дані особи, які отримали Акт на право постійного використання земель, продовжити користуватися ділянками, якщо це господарство припинило свою діяльність, до цих пір немає.

Ще однією складністю вважається один істотний недолік прийнятого закону: право на викуп ділянки має фізична особа, але нічого не сказано про те, що органи місцевого самоврядування зможуть продати територію, скориставшись такою процедурою. Тому державні органи можуть спеціально відмовлятися від можливості продавати ці землі.

З боку законодавця очікуються правки, які допоможуть фермерам з легкістю приймати участь в купівлі/продажу земельних територій. Що стосується судової влади, її завдання полягає в тому, щоб забезпечити фермерам максимальну підтримку у вирішенні такої проблеми.