phone
Вийти

ОТГ VS власники землі: реєстрація речового права

Грудень 23, 2020
ОТГ VS власники землі: реєстрація речового права

Об’єднаним громадам важливо провести роботу з власниками земельних ділянок та поставити питання про те, щоб всі новопідписані договори були внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ).

Про це розповів Андрій Дем’янович, засновник та керівник онлайн-сервісу Feodal.online у матеріалі «Речове право — реєстрація його орендарями та наслідки для наповнення бюджетів ОТГ» на AgroPolit.com.

«Старі ж договори, які були посвідчені Держкомземом і Держземагентством, теж були перенесені в ДРРПНМ. Зараз реєстрація відбувається без сплати адміністративного збору — орендар може зробити це безкоштовно, відповідно до закону. В результаті цього ОТГ не отримає надходження одразу, але отримає гарантію сплати єдиного податку (якщо це платник єдиного податку 4-ї групи) та 60% від надходження ПДФО. Відповідно ви отримаєте доступ до інформації, яку можна буде контролювати», — розповів фахівець. 

За словами Андрія Дем’яновича, перенесення договорів у ДРРПНМ дасть змогу мінімізувати соціальне напруження під час виникнення конфліктів інтересів на території села.

«Це дасть змогу уникнути несплати орендної плати, податків і появи так званих «пайхантерів». Коли інформація про нерухоме майно наявна у ДРРПНМ, до якої має доступ і податкова, і Держгеокадастр, і звичайна фізична особа, тоді з’являється більша відповідальність у сторін договору щодо його виконання. ОТГ отримаєте від цього свої вершки у вигляді податків, на які ви можете жити і будувати свій побут як громада у новому світі і на новому рівні», — пояснив фахівець.

Спростити земельні відносини ОТГ та власників землі допоможе сервіс Feodal ОТГ. Він візуалізує та дає можливість ефективно управляти земельним банком в одному єдиному електронному кабінеті.