phone
Вийти

Держгеокадастр пропонує здати в оренду 750 тисяч га земель аграрних держпідприємств

Січень 11, 2021
Держгеокадастр пропонує здати в оренду 750 тисяч га земель аграрних держпідприємств

У Держгеокадастрі пропонують здавати в оренду 750 тис. га земель, які перебувають у користуванні НААН, Міноборони, Пенітенціарної служби та аграрних держпідприємств. 

Про це йдеться у інтерв'ю AgroPolit.com із першим заступником голови Держгеокадастру Анатолієм Мірошніченко. 

Він повідомив, що є багато земель, які використовуються нераціонально. Скажімо, вони не потрібні для здійснення основної діяльності. Наприклад, є чимало полігонів, які не використовуються, й інших прикладів вистачає.

Проблема має кілька рішень. Перш за все, варто зауважити, що у профільному комітеті як один з пріоритетів — розгляд питання трансформації права постійного користування в право господарського відання. Що це дасть?

«Якщо ми говоримо про якесь державне підприємство чи установу, то непотрібне їм зараз нерухоме майно (крім земельних ділянок) вони можуть здати в оренду – за умови отримання певних дозволів і за певною процедурою. Така сама логіка має діяти щодо земельних ділянок», — зазначив Анатолій Мірошніченко.

На його думку, трансформація постійного користування в господарське відання розв'яже це питання.

«На мій погляд, є певні правові рішення і в межах наявного законодавства, однак вони складніші й досить суперечливі. На мою думку, основним критерієм у процесі передачі державного майна в користування має бути прозорість і конкурентність. Це повною мірою стосується і землі», — підсумував чиновник.