phone
Вийти

Держгеокадастр перетвориться на сервісно орієнтовану службу — Мірошниченко

Лютий 02, 2021
Держгеокадастр перетвориться на сервісно орієнтовану службу — Мірошниченко

Держгеокадастр планують перетворити на сервісно орієнтовану службу, що надаватиме послуги зацікавленим особам. Це надасть власникам і підприємцям змогу зекономити час і кошти, мінімізувати корупційні ризики.

Про це розповів перший заступник Голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, інформує пресслужба Держгеокадастру.

За його словами, необхідною умовою для перетворення є дерегуляція у земельній сфері.

Дерегуляція передбачає скасування зайвих бюрократичних процедур. Ключову роль у цьому процесі відіграє законопроект реєстр. №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який передбачає реформування системи державних органів з управління земельними ресурсами, децентралізацію, розширення повноважень громад і виключає дублювання управлінських процедур.

Відповідно до положень цього проекту акта, зокрема, буде скасовано державну експертизу землевпорядної документації, звужено сферу застосування погодження документації із землеустрою. Буде забезпечено дерегуляцію в цілому у сфері, яка стосується проведення землевпорядних робіт.

«Деякі функції Держгеокадастру просто «відімруть», деякі із них — залишаться, вони потрібні, але в їх здійсненні ми хотіли б змінити підходи, це, наприклад, функція державної реєстрації земельної ділянки», – зазначив Анатолій Мірошниченко.

Мова йде про необґрунтовані відмови громадянам у державній реєстрації земельних ділянок. Для подолання цього негативного явища буде проведено роботу із напрацювання відповідних механізмів — в законопроекті реєстр. №2194 передбачено запровадження пілотного проекту щодо надання сертифікованим інженерам-землевпорядникам можливості внесення до Державного земельного кадастру відомості про земельні ділянки.

«Ми докладаємо великих зусиль до розробки цього пілотного проекту, оскільки у разі успішної його реалізації ми зможемо передати на так званий аутсорс частину цієї важливої функції Держгеокадастру», — наголосив Анатолій Мірошниченко.

Водночас керівник зазначив, що Держгеокадастром проводяться роботи щодо підвищення на законодавчому рівні відповідальності державних реєстраторів, створення процедури оскарження їх рішень, дій чи бездіяльності. Це проводиться з метою забезпечення здійснення державної реєстрації земельних ділянок на належному рівні, без регіональних відмінностей та необґрунтованих відмов.

Разом з тим Анатолій Мірошниченко повідомив, що процес спрощення процедур в установі вже розпочато. Зокрема, на порталі map.land.gov.ua (Публічна кадастрова карта) можна вже сьогодні отримати чимало послуг в режимі онлайн «не виходячи з дому», і цей список розширюється.