phone
Вийти

Безкоштовна приватизація землі: експерт пояснив куди зникає земля

Березень 26, 2021
Безкоштовна приватизація землі: експерт пояснив куди зникає земля

За словами старшого проектного менеджера із земельної реформи офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, в Україні не залишилося вільної землі, щоб задовольнити право громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок.

То ж куди зникає земля, розбирався Comments.ua

Член ради асоціації «Земельний союз України» Сергій Біленко вважає, що існуюче право на безкоштовну приватизацію зараз — це фікція і значні корупційні механізми.

«Фікція — тому що, дійсно, кількості вільної землі для всіх громадян України не вистачить. У державній власності залишилися землі під лісом, водними об'єктами, землі державних і комунальних установ. Офіційної статистики площі реально вільних земель (земель запасу) немає, але, в будь-якому випадку, вона ніяк не перевищить двох-трьох мільйонів га в масштабах всієї держави. При цьому слід розуміти, що величезна кількість тих земель, які виглядають вільними на публічній кадастровій карті, насправді такими не є», — зазначив він.

Часто це просто приватні ділянки, на які просто оформлені паперові документи, не внесені в електронний Державний земельний кадастр.

«Навіть якби держава вирішила дійсно виконати норми про безкоштовну приватизацію, вона не змогла б цього зробити — землі просто не вистачить. Ми ж не хочемо викорчовувати державні ліси тільки для того, щоб надати комусь земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства? І це ми говоримо про існуючих громадян України, але є й ті, які будуть народжені в подальшому, вони теж де-юре будуть мати право безкоштовної приватизації», — пояснив Сергій Біленко.

За його словами, корупція — тому що безкоштовна приватизація можлива в більшості випадків через корупційні домовленості з органами влади.

«Землі мало, вона дорога, — ось вам і «вузьке горло» — неодмінна складова корупційних ризиків. Часто за «безкоштовної» приватизації частина вартості земельної ділянки сплачується його майбутнім власником. Тільки не до бюджету, а кишені чиновника. Вартість безкоштовного гектара зараз стартує від $800 сільськогосподарської землі до багатьох тисяч в разі приватизації землі, яка може піти під будівництво. Висновок — безкоштовну приватизацію потрібно вбивати», — додав експерт.