phone
Вийти

Невитребувані земельні ділянки: нюанси оренди та використання

Квітень 02, 2021
Невитребувані земельні ділянки: нюанси оренди та використання

Оренда паїв для більшості, в принципі, не є новим явищем, а от оренда невитребуваних земельних ділянок далеко не у всіх на слуху. І порівняно зі звичайною, оренда невитребуваних паїв законодавством майже не врегульована.

Повідомляє Земельний фонд України.

Хто є орендодавцем невитребуваного паю?

На відміну від договору оренди паю, який укладається з власником сертифікату, договір оренди невитребуваної земельної ділянки укладається з відповідними органами: сільськими, селищними, міськими радами, органом виконавчої влади, так як такі ділянки залишаються в їх компетенції.

На відміну від договору оренди земельної частки, законодавство не визначає конкретних умов або вимог до договору невитребуваних земельних ділянок та не встановлює будь-якої типової форми договору.

Чи потрібно реєструвати договора оренди невитребуваних паїв?

Реєстрації на сьогоднішній день підлягає не право оренди, а договір оренди невитребуваної земельної ділянки. Реєстрація договорів оренди нерозподіленого паю проводиться так само, як і реєстрація договорів оренди земельних паїв — виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної ділянки.

На відміну від оренди земельної ділянки, оренда невитребуваних земельних часток не регулюється спеціальним законодавством.

Це є проблемою орендарів, які хочуть продовжити дію договору оренди невитребуваних земельних ділянок на новий термін, в той час як відповідний орган уже прийняв рішення про передачу цієї землі іншій особі.

Зачасту судова практика свідчить, що в такому випадку суди виходять із загальних норм Цивільного кодексу України про оренду, що встановлюють переважне право наймача, який належним чином виконує свої обов'язки за договором, на укладення договору на новий термін (стаття 777 Цивільного кодексу України), і застосовують норми статті 33 Закону України «Про оренду землі» по аналогії.

Договір оренди невитребуваної земельної ділянки не може бути укладений більш ніж на термін до моменту отримання її власником державного акта на право власності на земельну ділянку.

Тому орендар укладаючи договір оренди невитребуваної земельної ділянки повинен врахувати, що дія такого договору може припинитися в будь-який момент.