phone
Вийти

Відкриття ринку землі: які податки сплачує продавець

Травень 27, 2021
Відкриття ринку землі: які податки сплачує продавець

З 1 липня 2021 р. набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення які належать їм на праві приватної власності.

У Центрі з надання безоплатної правової допомоги розповіли, які документи необхідні для продажу землі та які податки доведеться сплатити, інформує biz.ligazakon.net.

Закон передбачає поетапне набуття права власності на  земельні ділянки:

  • на першому етапі, з  1 липня 2021 року  землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати  тільки фізичні особи  — громадяни України. Максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством — 100 га на людину;
  • другий етап передбачає, що з 1 січня 2024 р., отримають змогу набувати права власності на землю і юридичні особи, але з умовою що вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками  є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Максимальний розмір земельної ділянки — 10 тис. га.

Ціна на землю буде формуватися за домовленістю між покупцем та продавцем. Однак, до 1 січня 2030 р. ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку, яку  буде проводити відповідний Держгеокадастр.

Які податки сплачує продавець?  

Фізична особа, у разі продажу земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за умови, якщо вона продає нерухоме майно вперше протягом року, розмір земельної ділянки не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної в статті 121 Земельного кодексу України  та земельна  ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки.

В іншій ситуації громадянину доведеться сплачувати 5% ПДФО та 1,5% ВЗ від вартості земельної ділянки,  установленої в договорі. Для продавців — нерезидентів ставка ПДФО в разі продажу належної їм нерухомості становить 18%.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки повинен містити всі умови, перелічені в статті 132 Земельного кодексу України, в тому числі кадастровий номер, цільове призначення, склад угідь, наявні обмеження тощо.

Перед укладенням угоди слід перевірити реєстрацію земельної ділянки в Держземкадастрі та реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Нотаріус посвідчує відповідний договір лише за наявності оцінювальної вартості такого нерухомого майна та документа, що підтвердить сплату податку на доходи до бюджету продавцем. Такий податок майбутній продавець перераховує до бюджету за місцем нотаріального посвідчення зазначеної угоди у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб», — зазначається у повідомленні.