phone
Вийти

Запуск ринку землі: нові можливості для фермерів

Червень 16, 2021
Запуск ринку землі: нові можливості для фермерів

Із липня перед фермерами відкриється ще більше можливостей. Вони стануть повноцінними власниками своїх земельних ділянок та отримають можливість розпоряджатися ними: продати, купити, обміняти, консолідувати та отримувати кредити та фінансування під ці ділянки. Крім того, вони отримають можливість викупити земельні ділянки, які знаходяться у них на користуванні за пільговими умовами.

Про це розповів Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи проєкту USAID «АГРО».

За його словами фермери матимуть змогу отримати ділянку у власність за ціною нормативної грошової оцінки — значно меншої, ніж ринкова. В аграріїв також буде можливість отримати розстрочку платежу на 10 років. При цьому право власності набувається з моменту першого платежу. 

«Таке право мають громадяни, які мають земельні ділянки та раніше отримали їх у користування на праві довічного спадкового володіння, яке досвідчилося державним актом, або на праві постійного користування та з 2002 року для тих, хто переоформив право оренди та, відповідно, має договір оренди з цих земельних ділянок», — відзначив Сергій Кубах. 

Викупити ділянку можна на підставі документів, які вже зареєстровані або раніше не були зареєстровані в кадастрі, але були у законний спосіб видані у той час, коли діяло відповідне законодавство. Це або державний акт на право довічного успадкованого володіння землею, або державний акт на право постійного користування чи договір оренди з  того часу, коли вони переоформляли це право.

Передивиться держава і процес оподаткування орендованих земель. За словами Мар'яна Заблоцького, голови підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, держава знайшла вихід, як підвищити податок з мінімальною шкодою для фермерів. Якщо орендар не платитиме хоча б мінімальний податок, який мав би платити, йому необхідно доплатити хоча б різницю. 

«За нашими підрахунками, це значно кращий варіант, ніж пропонувався — у два рази підвищити податок. І це дасть змогу зрівняти умови на ринку оренди землі. Ще додам, що три роки тому ми заморозили індексацію нормативно-грошової оцінки землі до 2023 року. Я вважаю, що правильно продовжити заморозку сільськогосподарських земель, адже податковий кодекс не повинен регулювати ціни на оренду», — відзначив Мар'ян Заблоцький.