phone
Вийти

Названо умови викупу земель, наданих у постійне користування

Вересень 30, 2021
Названо умови викупу земель, наданих у постійне користування

Фермерське господарство, яке має земельні ділянки на праві постійного користування може викупити такі земельні ділянки у власника: органу місцевого самоврядування чи органу державної влади. Проте на яких саме умовах зазначити важко.

Про це повідомляє UHBDP.

До речі, членом фермерського господарства можна стати з 14 років (ч.1 ст.3 ЗУ «Про фермерське господарство»). Проте, створити фермерське господарство можливо з 18 років (абз.1 ст.5 ЗУ «Про фермерське господарство»)

З 01.07.2021 діють дві норми законодавства, які в частині такого викупу дещо розходяться за своєю суттю.

Так, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020, який набирав чинності з 01.07.2021 р., встановлені наступні умови викупу:

  • без проведення земельних торгів;
  • з правом розстрочки платежу на 10 років (у такому випадку право власності на земельну ділянку переходить одразу після здійснення першого платежу);
  • за ціною, що дорівнює НГО такої земельної ділянки.

Разом з цим продовжуватиме діяти положення п.4 ст. 13 ЗУ «Про фермерське господарство», яким встановлені наступні умови викупу земельної ділянки, отриманої у постійне користування: придбати можна лише до 100 га земель с/г призначення, серед яких можуть бути лише 50 га ріллі; може надаватись розстрочка платежу до 20 років.

Тому до кінця не зрозуміло, чи застосовуватимуться обмеження в 50 га ріллі при придбанні ФГ земельних ділянок, та розстрочку можна брати на 10 років чи на 20. Можливо згодом будуть внесені зміни до ЗУ «Про фермерське господарство», якими будуть усунені зазначені прогалини.