phone
Вийти

За дострокове розірвання договору оренди передбачається виплата компенсації

Жовтень 13, 2021
За дострокове розірвання договору оренди передбачається виплата компенсації

У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях с/г призначення за 6 місяців, а на землях не с/г призначення — за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах.

Про це пише Zemliak.

У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов'язань.

«Розірвання договору оренди земельної ділянки згідно з частиною третьою ст. 31 ЗУ «Про оренду землі» можливе лише за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом», — йдеться в повідомленні.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

«Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному ст. 148-1 Земельного кодексу України», — наголосили юристи. 

Відповідно до частини першої ст. 651 Цивільного кодексу України розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Читайте також: Безоплатна приватизація має бути трансформована