phone
Вийти

Ринок землі: названо причини продажу паїв

Жовтень 26, 2021
Ринок землі: названо причини продажу паїв

Продавати земельні ділянки після запуску ринку землі почали ті, у кого була гостра потреба в грошах, скажімо, на лікування чи у зв'язку з якимись нагальними потребами.

Таку думку висловила Дарина Панченко, помічник приватного нотаріуса Ковельського районного нотаріального округу Волинської області в коментарі AgroPolit.com.

«Або ж офіційно оформляють свої відносини ті, хто давним-давно взяв гроші в орендаря за ці паї наперед (наприклад, на весілля дітей/похорон/треба було виплатити компенсацію за ДТП чи щось подібне), а зараз лише з’явився інструмент, як продати легально, але таких людей не багато», — додала експерт.

За її словами, серед помилок, яких припустилися на старті земельного ринку, і це потягнуло за собою низку проблем присутні наступні:

  • Для покупців землі — насамперед це легалізувати доходи. Перше, що запитує нотаріус у фермера: як той підтвердить джерела походження коштів, щоб придбати цю землю. Тож декларації — це необхідність. До того ж такі перевірки скоро будуть і щодо всіх договорів купівлі-продажу будь-якого майна, а не тільки с/г землі.
  • Для продавців землі — впорядкувати документи. Часто земля не зареєстрована, спадщина не оформлена, а люди про це не знають. Або ж приходять продавати, а виявляється, що людина в реєстрі боржників через якісь давним-давно несплачені штрафи і стягнення — і фермеру доводиться закривати ці питання у виконавчій службі.

Читайте також: В Україні здійснили понад 11 тисяч угод купівлі-продажу землі