phone
Вийти

Через нову методику розрахунку НГО громади втратять 5 млрд грн — Фурсенко

Листопад 05, 2021
Через нову методику розрахунку НГО громади втратять 5 млрд грн — Фурсенко

Затверджена урядом методика нормативно-грошової оцінки земельних ділянок — це мінус 5 млрд грн для органів місцевого самоврядування та даремно витрачені громадами кошти на документацію з НГО.

Про це написав радник Асоціації міст України Іван Фурсенко у Facebook.

«Підприємства, що пов’язані з користування надрами платитимуть на 20% менше. Будівлі і споруду Укрзалізниці вдвічі менше, а енергогенеруючі компанії матимуть з коефіцієнтом 0,5 на відміну від попереднього в 0,65», — зазначив експерт.

Нагадаємо, КМУ затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Ця методика застосовуватиметься до всіх видів земельних ділянок включаючи землі сільськогосподарського призначення. 

Відтепер НГО визначатиметься так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу. 

Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місцерозташування, – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО. 

Методика набуває чинності наприкінці 2021 року.