phone
Вийти

Смерть засновника фермерського господарства: як зберегти землю

Листопад 26, 2021
Смерть засновника фермерського господарства: як зберегти землю

У разі смерті засновника фермерського господарства право користування земельною ділянкою не припиняється, а зберігається за ФГ. Тобто, право постійного користування землею ФГ не входить до складу спадщини, адже спадкувати можна права померлого засновника, а не земельну ділянку.

Про це розповів адвокат, радника ЮФ «ТОТУМ» Ігор Лавриненко в матеріалі «Смерть засновника фермерського господарства: зберегти землю не можна втратити» на AgroPolit.com.

У цілому, з метою «розблокування» діяльності фермерського господарства після смерті його засновника, на якого було видано Державний акт на право постійного користування землею, необхідно вчинити такі юридично значущі дії:

  • внести зміни до статуту ФГ, де будуть врегульовані питання щодо виключення зі складу господарства колишнього засновника, призначення нового голови та розподіл часток статутного капіталу ФГ між його чинними членами;
  • у разі, якщо земельним ділянкам не присвоєно кадастрові номери (розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)) (факультативний етап – за умови відсутності даних про земельну ділянку в ДЗК);
  • внести зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з приводу земельної ділянки в частині зміни особи, якій належить право постійного користування (зміна відомостей з фізичної особи – засновника (колишнього голови) фермерського господарства на саме фермерське господарство).

На думку експерта, питання відновлення корпоративного контролю над ФГ, голова якого помер, та збереження активу такого господарства у вигляді земельної(их) ділянки(ок) є доволі складним, однак важливим завданням, яке необхідно вирішити спадкоємцям. І лише належний правовий аналіз та професійний юридичний підхід до зазначеного завдання дозволить досягти бажаного правового результату: оминути підводне каміння як законодавства, так і судової практики.