phone
Вийти

Названо нюанси приватизації земельної ділянки, на якій розташований будинок

Грудень 03, 2021
Названо нюанси приватизації земельної ділянки, на якій розташований будинок

Якщо на неприватизованій земельній ділянці стоїть житловий будинок, на який зареєстровано право власності, то господар може пройти «спрощену» процедуру приватизації земельної ділянки.

Про це повідомляє Zemliak.com.

Пройти «спрощену» процедуру приватизації земельної ділянки можна за такою схемою: 

  • виготовити технічну документацію
  • зареєструвати земельну ділянку в Держгеокадастрі
  • отримати рішення місцевої ради про передачу землі у власність
  • оформити право власності на саму земельну ділянку.

Таким способом можна оформити земельну площею до 0,1 га (10 соток) у місті; 0,15 га (15 соток) у селищі міського типу та 0,25 га (25 соток) у селі.

Виготовлення технічної документації:

Основне призначення таких документів — встановити чи відновити межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянку з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд. Зазвичай тривалість робіт із виготовлення технічної документації не має перевищувати 6 місяців з моменту укладання договору між замовником та виконавцем.

Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі:

Ціль цього етапу — отримати витяги з Державного земельного кадастру (Держгеокадастру) із зазначенням кадастрового номеру земельної ділянки під будинком. На основі цієї документації та координат межі земельної ділянки відомості про земельну ділянку будуть вноситись до Державного земельного кадастру. Процес державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі не може перевищувати 14 днів з моменту подачі документів.

Отримання рішення місцевої ради про передачу земельної ділянки у приватну власність:

Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі громадянину слід із письмовою заявою (клопотанням) звернутися до міської, селищної чи сільської ради про передачу земельної ділянки у приватну власність. Згідно з частиною другою статті 118 Земельного кодексу України за результатами розгляду поданого клопотання відповідний орган у місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.

Реєстрація права власності на земельну ділянку:

Ціль — отримати витяг із Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на земельну ділянку, на якій розташований приватний житловий будинок. Реєстрацію права власності можливо провести в будь-якому центрі надання адміністративних послуг або через нотаріуса. Термін державної реєстрації  — протягом 5 робочих днів.