phone
Вийти

Мінімальне податкове зобов'язання за землю: алгоритм розрахунку

Грудень 15, 2021
Мінімальне податкове зобов'язання за землю: алгоритм розрахунку

Законом 5600 планується ввести податок на земельні ділянки, на які були оформлені документи до 2013 року. Серед них державні акти без кадастрового номеру. 

Про це у коментарі AgroPolit.com повідомив голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Житомирської області Леонід Корейба.

«В зв’язку з цим, проектом закону додано підстави нарахування земельного податку. Якщо зараз справляння земельного податку передбачає наявність кадастрового номеру земельної ділянки, то за новими вимогами це не є обов’язковим. Оскільки підставою для нарахування податку будуть державні акти старого зразка, що були видані у власність чи користування. А також, рішення, видані органом місцевого самоврядування щодо встановлення факту використання земельної ділянки без оформлення на те документів», — повідомив експерт.

Він додав, що окрема увага у проекті закону надається землям, на які були видані державні акти на постійне користування. Отримали такі документи на землю фермерські та селянські господарства, державні установи, фізичні особи, в тому числі на земельні ділянки в межах населених пунктів під житлову забудову. На сьогодні таких документів на руках є багато. Майже всі вони, наразі, відсутні в кадастровій базі та не мають кадастрових номерів та нових документів, що відповідають сучасному земельному законодавству. Попри це тепер з таких ділянок справлятиметься податок. Не зрозуміло, правда, яким чином. Адже в цьому ж новому законі сказано, що при формуванні мінімального податкового зобов’язання подаються дані про кадастровий номер ділянки. Тобто, довго неоформлені ці земельні ділянки не будуть.

Цікавим є розрахунок мінімального податкового зобов’язання, який розраховується шляхом множення 1 га грошової оцінки земельної ділянки на її площу та коефіцієнти, що враховують період сплати податку. Якщо, скажімо НГО ділянки 10 тис. грн/га, площа 4 га. То МПЗ становитиме 2000 грн. Якщо ця сума лягатиме на власника ділянки, то, подекуди, вона рівна платі від здачі цієї землі в оренду», — підсумував Леонід Корейба.