phone
Вийти

Передача переважного права на придбання землі: важливі нюанси і строки

Грудень 29, 2021
Передача переважного права на придбання землі: важливі нюанси і строки

Передати переважне право на придбання сільськогосподарської землі іншій особі, згідно із законом про ринок землі, може кожен суб’єкт переважного права.

Про це пише zn.ua.

Особливо цінною така можливість є для осіб, які не можуть набувати у власність сільськогосподарські землі. Яскравий приклад — юридична особа-орендар до 1 січня 2024 року, яка може здійснити передачу свого права, зокрема на платній основі. Для цього необхідно лише її юридичне оформлення шляхом:

  • — повідомлення про передачу власника ділянки;
  • — укладення договору між суб’єктом переважного права та його отримувачем;
  • — реєстрації переданого права в ДРРП.

Важливо: передачу переважного права можна здійснити лише один раз, і вона не зупиняє строків для підтвердження суб’єктом такого права намірів щодо придбання ділянки. 

Строки для продажу землі з переважним правом:

  • — продавець подає нотаріусу заяву про намір продажу разом із проєктом договору — не пізніше як за 2 місяці до бажаної дати;
  • — нотаріус повідомляє про такий намір суб'єктів переважного права цінним листом з описом вкладень і повідомленням про вручення або під розписку — протягом 3 робочих днів;
  • — суб’єкт переважного права повідомляє нотаріуса про намір скористатися своїм цінним листом з описом вкладень і повідомленням про вручення або під розписку — протягом 1 місяця.

У разі продажу земельної ділянки сільгосппризначення через земельні торги та за наявності переважного права купівлі її власник зобов’язаний не пізніше як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки зареєструвати в ДРРП намір щодо її продажу. Переважне право купівлі реалізується за умови, що пропозиція суб’єкта переважного права є рівною пропозиції, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону, а також ним виконуються всі інші встановлені продавцем умови договору купівлі-продажу.