phone
Вийти

Стало відомо, як нараховуватиметься мінімальне податкове зобов’язання на землю

Січень 04, 2022
Стало відомо, як нараховуватиметься мінімальне податкове зобов’язання на землю

Від початку 2022 року мінімальне податкове зобов’язання буде нараховуватися всім власникам сільськогосподарських ділянок.

Про це повідомляє AgroPolit.com.

Головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова у своєму блозі розповіла, як відбуватиметься нарахування МПЗ для паїв, польових доріг, невитребуваних паїв та земель на балансі держпідприємств. 

За її словами, мінімальне податкове зобов’язання стосується як власної чи орендованої землі, яка знаходиться в обробітку, так і сільськогосподарської землі, на якій нічого не вирощується.

«З кожного гектару землі треба сплатити певну суму обов’язкових податків, і вона не може бути меншою від встановленого державою МПЗ — орієнтовно 1,5-2 тис. грн (залежно від розміру НГО). Якщо ж сільськогосподарські землі знаходяться у межах населених пунктів, у дачних та садових кооперативах — за них не сплачується МПЗ», — розповіла Наталія Білоусова.

Читайте також: В Україні змінять порядок ведення Державного земельного кадастру та перелік платних послуг

У мінімальне податкове зобов’язання входять:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Додаткові доходи в бюджет місцевих громад та загального бюджету в рік від мінімального податкового зобов’язання становитимуть орієнтовно 10-12 млрд грн.  

Зібрані гроші від МПЗ розподілятимуться наступним чином:

  • місцевий бюджет — 60 %;
  • державний бюджет — 25 %; 
  • обласний — 15 %. 

«Пільга у розмірі 50% по сплаті мінімального податкового зобов’язання є тільки для сільського фермерського господарства розміром до 20 га», — зазначила Наталія Білоусова.

За її словами, якщо земельна спадщина не успадкована і на ділянку нема власника, то МПЗ не сплачується. Якщо власник є, то сплачує орендар (у разі укладення офіційного договору), або власник паю (сам обробляє ділянку, або ж здає тіньовому фермеру.

Польові дороги, пасовища і сінокоси теж підпадають  під сплату МПЗ у залежності від розміру НГО (у них вона нижча). Польові дороги, які не входять до паю, а є між паями не підпадають під оподаткування. За землі запасу та резерву МПЗ сплачується власником землі/користувачем чи орендарем, якщо вони в оренді.