phone
Вийти

Прозорро.Продажі: стали відомі результати перших місяців роботи

Січень 05, 2022
Прозорро.Продажі: стали відомі результати перших місяців роботи

Вже півтора місяця землю в Україні можна продавати або орендувати за допомогою онлайн-аукціонів на ДП «Прозорро.Продажі». Цією можливістю почали користуватися ті, хто раніше її не мав.

Про це розповів директор платформи Олексій Соболєв.

За його словами, за цей час були аукціони, коли великі агрохолдинги змагалися з невеликими підприємцями, і перемогу здобували саме дрібні виробники. 

«Місцеві виграють, і це добре. Тому що якийсь клаптик землі місцеві фермери іноді можуть краще обробити, аніж великі агрохолдинги, яким просто потрібно багато землі. Всі ці наративи, що тільки багаті щось купують чи орендують, є неправдивими. Вони не дозволяли країні ефективно розвиватись», — пояснив експерт.

За його словами, такий механізм тільки запускається, але перші його результати свідчать, що він успішніший, ніж інші.

«Перші результати можна буде побачити та оцінити вже у травні наступного року, коли буде достатньо даних щодо кожної області. Тоді можна буде порівняти вартість землі у різних регіонах. Наразі в середньому на земельних аукціонах конкурують між собою чотири учасники. У сфері приватизації — три, і це при тому, що вона вже три роки діє. А тут перший місяць — і достатньо людей знають про цей аукціон», — підсумував Олексій Соболєв.