phone
Вийти

Ринок землі: скільки можна купити землі та що зміниться після 2024 року

Січень 14, 2022
Ринок землі: скільки можна купити землі та що зміниться після 2024 року

До 1 січня 2024 р. право на придбання сільськогосподарської землі буде тільки у фізосіб-українців. Обмеження — не більше 100 га в «одні руки».

З 2024 р. дозволяється купувати ще і юрособам. З цього моменту для всіх починає діяти інше обмеження — не більше 10 тис. га.

Проте це не означає, що юридичній особі або фізособі не можна купити понад 100 га. Це можна зробити через пов'язаних осіб.

Саме так роблять аграрні компанії, які концентрують земельні банки в руках наближених до них фізосіб або власних робітників. У такий спосіб на користь аграрного бізнесу відбуваються десь 70-80% сьогоднішніх угод з продажу землі.

Що робити, якщо людина перебільшила концентрацію 100 га?

У легальному полі це зробити неможливо. Принаймні, будь-яку угоду з купівлі-продажу землі повинен засвідчити нотаріус, а перед цим він перевіряє, скільки у власності покупця сільськогосподарської землі. Утім, якщо це все-таки сталось, що ж тоді?

Якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

Якщо цього не сталося, ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подає до суду орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель (Держгеокадастр).

Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду продається на земельних торгах. Ціна проданої ділянки, за вирахуванням витрат, пов’язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.