phone
Вийти

В Україні планують впровадити світові стандарти оцінювання землі та нерухомості на ній

Січень 18, 2022
В Україні планують впровадити світові стандарти оцінювання землі та нерухомості на ній

Фонд держмайна очікує на ухвалення Верховною Радою змін до законодавства, які дозволять ліквідувати фракційну оцінку (окреме оцінювання земельної ділянки та нерухомості на ній) і впровадити світові стандарти ведення оціночної діяльності. 

Про це розповів голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко, пише AgroPolit.com.

«Наступний етап нашої роботи — ліквідація фракційної оцінки та перехід до світових стандартів оціночної діяльності. Ці зміни дозволять впровадити в Україні правила, зрозумілі для бізнесу з будь-якої країни. Відповідний законопроєкт вже подано до Верховної Ради», — повідомив чиновник.

Як зазначається, законопроєкт було розроблено спільно з представниками Світового банку, наразі очікується його розгляд у Верховній Раді.

Читайте також: Україна та Азербайджан підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо земельних питань

Реформу оціночної діяльності у відомстві вважають «одним із ключових досягнень Фонду державного майна України в 2021 році». Першим кроком стала ліквідація майданчиків-посередників, які брали кошти за внесення даних про оцінку до реєстру. Тепер це відбувається повністю безкоштовно, завдяки чому громадяни зекономили понад 2 млрд грн.

За даними відомства, запущений у 2021 р. сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості став другим етапом реформи. Тепер не обов’язково звертатися до оцінювачів для визначення вартості майна. Щоб отримати оцінку, достатньо зайти на сайт та внести необхідну інформацію.

«Починаючи з червня 2021 р., сервісом автоматичної оцінки нерухомості скористалися 800 тис. разів, що дозволило зекономити громадянам 80 млн грн, тоді як загальний економічний ефект від реформи становить майже 2,1 млрд грн», — заявив Дмитро Сенниченко.